Succesverhaal Sasja

Toen Sasja, onze Labrador Retriever, 8 weken oud was, kwam ze bij ons wonen. Sasja was een vrolijke en ondernemende pup, maar ook extreem druk en snel overprikkeld. Toen Sasja net 1 jaar oud was, begonnen de eerste klachten zich te uitten. Dit begon met jeuk en gist in der vacht, hier kwamen wij achter omdat ze erg begon te ruiken (kaaslucht). Naar de dierenarts, een medicinale shampoo meegekregen en het advies om haar niet meer dagelijks te laten zwemmen, want dit zou de oorzaak zijn. De volgende klacht die zich uitte waren hotspots, hele nare open wonden, waaraan Sasja duidelijk veel pijn had. Ze krapte zich dus letterlijk open van de jeuk. Dit heeft ze in korte tijd, meerdere keren achter elkaar gehad. Ook weer het advies om niet teveel te zwemmen en de wonden moesten we behandelen met een zalf en daarnaast een antibioticakuur. Daarna volgde oorontstekingen, die ook steeds weer terug kwamen en Sasja meerdere keren onder narcose moest om dit te behandelen. Dit alles gebeurde in een paar maanden tijd, waarbij wij wekelijks bij de dierenarts zaten met een hondje van net 1 jaar oud.


Vanuit de fokker hadden wij een zalm brok meegekregen, deze heeft ze in der puppytijd gehad en ook de volwassen variant daarna. Toen Sasja de jeuk en gist begon te krijgen overgestapt op een kip/rund brok van ander merk, dit hielp niet, want toen kwamen de hotspots en oorontstekingen. Dus van datzelfde merk overgestapt naar de lam variant, maar deze was niet geschikt als dagelijkse voeding om blijvend te geven. Zoals u begrijpt, zaten wij met de handen in het haar. Een hond die steeds weer opnieuw heel ziek werd, enorm hoge dierenarts kosten en totaal de weg kwijt qua voeding. Wat nu? En zo zijn wij terecht gekomen bij onze voedingsdeskundige Roanna Braam van Javi&Ro.


Roanna nam ons direct serieus en hoe fijn: eindelijk iemand die je begrijpt! Het advies was duidelijk, we moesten een eliminatiedieet starten. Eerlijk gezegd zag ik hier erg tegenop, want hoe ga je een eliminatiedieet volgen met een Labrador?! Maar Sas verdiende het om dit serieus aan te pakken dus zijn we aan de slag gegaan. Roanna nam ons ‘aan de hand’ mee en heeft ons intensief begeleidt. Dit hadden wij ook nodig, want hadden hier nul verstand van en waren dan ook erg onzeker hierin. Het was voor ons echt ongelofelijk, maar al vrij snel zagen we de extreme jeuk en rode huid steeds meer verminderen. Wat het heel fijn en duidelijk voor ons maakte tijdens het eliminatiedieet, is dat Sas snelle en heftige reacties heeft. Dus heeft ze iets gegeten waarvan der lichaam het een ‘no go’ vindt, dan krijgt zij binnen een uur vaak al reactie, die zich uit in extreme jeuk en rode oren. Voor Sas heel zielig, maar voor ons heel duidelijk. Het eliminatiedieet is erg persoonlijk en voor ieder dier anders. Tussendoor veel contactmomenten gehad met Roanna en konden wij Roanna makkelijk op de hoogte houden, omdat wij elke dag een dagboek bijhielden met: hoe was de ontlasting, jeukscore, wat heeft Sas gegeten etc. Zodat je dus gelijk duidelijk had, als er wel een keer een reactie was op iets.


Sinds wij het eliminatiedieet zijn gestart, heeft Sas geen heftige klachten zoals hotspots, oorontstekingen of jeuk meer gehad. Wij zijn voor deze klachten ook niet meer naar de dierenarts geweest. Wij hebben nu duidelijk waar Sas allergisch voor is, dit is zowel omgevingsallergie als voedingsallergie. Sas zit goed in haar vel, ze glimt prachtig, wordt niet meer belemmerd door haar klachten en kan eindelijk de vrolijke hond zijn, die ze al die tijd al had moeten zijn. Ze is ondertussen 3 jaar en heeft nog een heel klachtenvrij leven voor zich!

Ik heb dit verhaal geschreven, omdat ik iedereen die ook maar iets herkent van dit verhaal of zich verloren voelen en niet meer weten wat te doen, op het hart drukken om hulp te zoeken! Dit verdient elk dier dus denk alsjeblieft niet: mijn hond heeft chronische oorontsteking, dat hoort er nou eenmaal bij of de hotspots komen door het zwemmen, want het begint echt bij voeding!