Geschiedenis
Een soep met hele krachtige werking ontwikkeld door Professor Ernst Moro, hoofdarts aan de Duitse universiteit aan het begin van de 20ste eeuw. Origineel bedoelt om baby’s met darmstoornissen te kunnen ondersteunen. In de jaren 90 is er zelfs wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het onderliggende werkingsmechanisme
Werking
Het geheim van de Morosoep schuilt zich in de zure oligosachariden die ontstaan bij het langdurig koken van de wortelen, op zijn minst 1.5 uur lang. Deze zure oligosachariden lijken erg op de receptoren die zich in de darmwand bevinden en dragen hierdoor positief bij aan de darmgezondheid.
De pectine in de vezelfractie van de wortel bevind de zure oligosachariden en is hierdoor verantwoordelijk voor de gunstige prebiotische werking in de darmen.
Onderzoek aan de universiteit van Wageningen heeft aangetoond dat deze oligosachariden sterk overeenkomen met de prebiotisch werkzame oligosachariden in moedermelk. De werking is heel sterk in het groeien van de bifidusbacterie, een gunstige melkzuurbacterie in de dikke darm.
Daarnaast remmen de zure oligosachariden de aanhechting van bacteriën aan de darmwand, iets wat van groot belang is bij een maag-darm infectie. Onderzoek heeft in 2009 zelfs aangetoond dat de Morosoep helpt bij diarree veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën.
De Morosoep levert naast de zure oligosachariden natuurlijk ook veel vitamines en minderalen. Zo is vitamine A essentieel voor het behouden van evenwicht van de darm barrière en orale immunologische tolerantie.
Gebruik
Wanneer er sprake is van diarree is het waardevol om de Morosoep zo n 4 a 5 keer per dag aan te bieden in plaats van de normale maaltijd. Wees hier voorzichtig mee met jonge pups.
Vasten is vaak geadviseerd om de darmen rust te geven. Dit is echter niet veilig voor jonge pups, senioren en hele kleine honden. De soep biedt in dit geval voordelen waardoor de darmen worden ondersteund. Wanneer de hond behoefte heeft aan eten zou ik in dit geval, ongeacht leeftijd en formaat, de voorkeur geven aan de Morosoep.
Op de 2e of de 3e dag kan je de soep gaan afwisselen met het gebruikelijke eten. Eerste de soep en pas na 30 minuten de maaltijd aanbieden. Dit zorgt ervoor dat de soep alvast de darmen kan beschermen en ondersteunen.
Hoeveelheid
Algemeen advies per dag
- Tot 5kg: 150 – 200 ml
- Tot 10kg: 300 – 400 ml
- Tot 20kg: 600 – 800 ml
- Tot 30kg: 900 – 1200 ml
- 30+ kg: Naar behoefte
Je weet wanneer het begint te werken als de ontlasting de kleur krijgt van de Morosoep. De wortelen geven dan een beschermlaag aan de darmen.
Mocht het oranje stuk niet groot genoeg en duidelijk zichtbaar zijn mag je de volgende portie wat groter maken voor meer effect.
Als de diarree aanhoudt, neem dan zeker contact op met de dierenarts. Omdat pups en kleine honden een stuk kwetsbaarder zijn en het risico op uitdroging groot is, niet langer dan 24 uur wachten.
Zijn medische aandoeningen uitgesloten en blijft de diarree toch aanhouden, neem dan gerust met mij contact op. Ik help je graag kijken naar de oorzaak en de benodigde ondersteuning.
Benodigdheden
- Water
- 500 gr wortelen
- Wat zeezout
- Soeppan
Recept:
- Verdubbel eventueel het recept zodat er een portie in de vriezer kan voor in geval van nood.
- Was de wortelen en snij deze in kleine stukken.
- Zet ze met 1 liter water op het vuur.
- Breng aan de kook en draai het vuur lager zodat het zachtjes door kan koken.
- De soep moet minimaal 1.5 uur doorkoken om de goede werking te kunnen garanderen.
- Pureer de soep met een staafmixer, blender of een keukenmachine.
- Vul de soep aan met gekookt water tot je weer een liter hebt, met de consistentie van karnemelk.
- Voeg een snufje zeezout toe voor mineralen.
No responses yet