Voeding bij honden met artrose

Als het gaat om het kiezen van voeding die je hond kan helpen, zijn er verschillende essentiële aspecten waarop we moeten letten. Deze aspecten zijn cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van jouw hond, vooral wanneer hij te maken heeft met aandoeningen zoals artrose. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

1. Darmgezondheid:  Een gezonde darmfunctie is van groot belang voor honden, omdat de darmen voedingsstoffen opnemen die essentieel zijn voor spieropbouw en het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Door voeding te kiezen die de darmgezondheid ondersteunt, kunnen we de algehele gezondheid van onze harige vrienden bevorderen.

2. Antioxidanten inname: Antioxidanten zijn voedingsstoffen die ons en onze honden kunnen beschermen tegen schadelijke moleculen genaamd ‘vrije radicalen’. Deze radicalen komen voor tijdens normale lichaamsprocessen, maar hun niveau kan toenemen bij overgewicht of bij aandoeningen zoals artrose. Een gebrek aan antioxidanten kan het lichaam vatbaarder maken voor ontstekingen en schade aan de gewrichten. Voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, die rijk zijn aan antioxidanten, kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van onze honden.

3. Eiwitten: Honden met artrose belasten hun lichaam vaak anders of minder, wat het risico op spierverlies vergroot. Spieren zijn echter essentieel voor het ondersteunen van de gewrichten en het handhaven van mobiliteit. Door voeding te geven die rijk is aan hoogwaardige dierlijke eiwitten, kunnen we helpen om de spiermassa van onze honden te behouden en hun algehele gezondheid te verbeteren.

4. Vetten: Een evenwichtige inname van omega-3 en omega-6 vetzuren is van groot belang voor honden met artrose. Veel commercieel verkrijgbare voedingen bevatten een overschot aan omega-6 vetzuren en te weinig omega-3 vetzuren. Een teveel aan omega-6 kan laaggradige ontstekingen veroorzaken, wat directe gevolgen kan hebben voor de gewrichten. Omega 3 heeft hele krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Door te kiezen voor voeding met een goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren, kunnen we ontstekingen helpen verminderen en de gezondheid van de gewrichten van onze honden ondersteunen.

5. Koolhydraten: Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de bron en het type koolhydraten in het voer van je hond. Ingrediënten zoals granen, aardappelen en peulvruchten kunnen ontstekingen veroorzaken in de darmen en de suikerspiegel verstoren. Granen bevatten ook antinutriënten, stoffen die de opname van mineralen kunnen verminderen en de darmen kunnen irriteren. Het verminderen van de inname van deze ingrediënten kan helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele darmgezondheid van je hond te bevorderen.

Checklist brokvoeding

Bij commerciële brokvoeding die speciaal is samengesteld voor artrose, valt op dat er vaak veel plantaardige ingrediënten worden gebruikt, de gebruikte ingrediënten zijn vaak juist ontstekingsbevorderend. Hieronder vind je een lijst die je kunt gebruiken om te controleren of je een goede voeding geeft aan je hond. Ik moedig je aan om de ingrediëntenlijst erbij te pakken en alle punten eens te bekijken.

 • Het eerste ingrediënten in de voeding bestaat uit een dierlijke eiwitbron. De ingrediëntenlijst is opgesteld met het ingrediënt wat het meeste aandeel heeft vooraan.
  • Het liefst kiezen we een voeding met een eiwit die duidelijk omschreven wordt zoals;
   • Samenstelling: Kip en kalkoen ( 70% inclusief: 44% vers bereide kip, 16% gedroogde kip, 6% vers bereid kalkoen, 3% gedroogd kalkoen & 1% kippenjus), zoete aardappelen (23%), luzerne, erwten, lijnzaad, algen (schizochytrium limacinum), vitaminen & mineralen
  • We vermijden liever dierlijke ingrediënten waar de term vaag beschreven is en we niet precies weten welk onderdeel van het dier gebruikt is.
   • Samenstelling:
   • Maïsmeel, gevogelte-eiwit (gedroogd), maïs, rijst, dierlijk vet, lignocellulose, dierlijke eiwit (gehydrolyseerd), tarwe, maïsglutenvoer, visolie, gedroogde bietenpulp, tarweglutenvoer*, collageenhydrolysaat (1,5%), mineralen, afrikaantjesbloesemmeel (bron van luteïne).
 • Elke brokvoeding heeft een koolhydraatbron nodig om tot brok te kunnen worden geperst of gebakken. Echter is de keuze voor deze ingrediënten en in de maten van groot belang. Koolhydraten kunnen ook ingezet worden om er geen of minder dierlijke ingrediënten in te hoeven gebruiken. Wanneer er een koolhydraatbron in vermeld staat willen we deze het liefst zo ver mogelijk weg van als eerste ingrediënt. Vermijdt;
  • Tarwe
  • Maïs
  • (Witte)Rijst
  • Peulvruchten
  • Nachtschade groente ( tomaten & aardappel )

 • Geen vetzuren die veel omega 6 bevatten en vaak erg bewerkt zijn.
  • Zonnebloemolie
  • Sojaolie
  • Canola-olie
  • Plantaardige olie
  • Oliën in een voeding beschreven met vage termen
   • Oliën en vetten
   • Dierlijk vet

 • Analyse
  • Om te bepalen of er voldoende eiwitten in de voeding zitten kijken we of de brokvoeding minimaal 26% eiwit bevat. Wanneer dit voldoet moeten we wel kritisch zijn dat dit voornamelijk dierlijke eiwitten zijn en dus niet van plantaardige komaf.
  • Koolhydraten, we houden een maximum aan van 40% en zorgen liever voor een voeding met een percentage wat dichter bij de 25% ligt. Bereken dat door de volgende rekensom
   • 100% – eiwitgehalte – vetgehalte – ruwe celstof – ruwe as – vocht (gemiddeld 10% wanneer niet vermeld) = Koolhydraten.
   • Samenstelling: Maïs, gerst, gedehydreerd gevogelte, gedroogde bietenpulp, rijstzemelen, lijnzaadolie, visolie (3,6%), gehydrolyseerd collageeneiwit (2,5%), gist, lijnzaad, gehydrolyseerde kippenlever, cellulose, mineralen, dierlijk vet (gevogelte), gistextract (bron van bèta-glucanen, 0,08%). Analyse: Ruw eiwit 21,2%, ruw vet 14,7%, ruwe celstof 4,5%, ruwe as 5,1%
   • Rekenvoorbeeld; 100 – 21.2 – 14.7 – 4.5 – 5.1 – 10 = 44.5 % koolhydraat.

Elke hond met artrose heeft specifieke behoeften. Ik help graag bij het opstellen van een advies dat is afgestemd op jouw hond, rekening houdend met eventuele andere gezondheidsproblemen.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *