Alles wat je moet weten over de darmen van je Hond

Als baas van jouw harige vriend is het begrijpen van de werkingen van je hond van groot belang voor zijn algehele gezondheid en welzijn. Een belangrijk onderdeel van de gezondheid is kennis over de darmen van je hond. Als je de vorige blogs (nummer 1 & 2) nog niet hebt gelezen, raad ik je aan om dat eerst te doen. Deze blog sluit namelijk aan op de informatie die in de vorige twee blogs is besproken.

De Dunne Darm

De dunne darm en pancreas van een hond werken samen om voedsel te verteren. De pancreas produceert enzymen die helpen bij het afbreken van voedsel in kleinere stukjes, terwijl de dunne darm deze stukjes absorbeert. Aan het begin van de dunne darm bevind zich een sluitspier waar de afvoer kanalen van de pancreas en de galblaas in uitkomen. Wanneer er sprake is van een magnesium tekort verkrampt deze sluitspier waardoor er geen of minder enzymen en gal naar de dunne darm kunnen.

In de dunne darm wordt voedsel gemengd met enzymen en slijm om het verteringsproces te vergemakkelijken. De pancreas produceert ook bicarbonaat om de zure inhoud van de maag te neutraliseren wanneer het voedsel de dunne darm binnenkomt. Deze bicarbonaat is afhankelijk van zink, wanneer dit mineraal tekort is ontstaan er spijsverteringsproblemen. De bicarbonaat zorgt ervoor dat de enzymen optimaal kunnen werken. Samen zorgen de dunne darm en pancreas ervoor dat de hond alle voedingsstoffen uit zijn voedsel kan halen voor energie en groei.

De Dikke Darm

Terwijl de dunne darm zich bezighoudt met het verteren en absorberen van voedingsstoffen, neemt de dikke darm de taak op zich om de overgebleven voedselresten verder te verwerken. In de dikke darm vindt fermentatie plaats, waarbij darmbacteriën vezels en andere complexe stoffen afbreken die niet volledig verteerd zijn in de dunne darm.

Darmbacteriën spelen een cruciale rol in de dikke darm van je hond. Ze helpen niet alleen bij het afbreken van voedsel, maar produceren ook vitaminen en andere nuttige stoffen die bijdragen aan de algehele gezondheid van je hond. Bovendien absorbeert de dikke darm water en elektrolyten uit de ontlasting, waardoor deze wordt ingedikt voordat het lichaam het verlaat.

Het Belang van een Gezonde Darmflora

Omdat 80% van het immuunsysteem zich bevind in de darmen is het van groot belang dat deze optimaal werken. Wanneer er een onbalans is tussen goede en slechte bacteriën kunnen er verschillende gezondheidsproblemen ontstaan. Het darmmicrobioom is dus van grote impact op de gezondheid van je hond. Dit is ook altijd de basis wanneer ik een advies maak.

Om een gezond microbioom te behouden is het belangrijk om een dieet te voeren wat past bij de hond. Een voeding vol hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, functionele koolhydraten in gepaste hoeveelheden en voorzien van alle vitamines en mineralen. Ook is beweging en beperking van stress groot belang bij een gezonde darmflora.

Wanneer de darmen een voeding moeten verteren die niet past in het dieet van een hond kunnen er irritaties en ontstekingen ontstaan. Er zijn wellicht niet genoeg enzymen om de grote hoeveelheid koolhydraten af te breken of de eiwitten worden niet goed verteerd en gaan gisten in de darmen. Zo ontstaan er darmgassen met alle vieze luchtjes in huis als gevolg.

De darmwand kan beschadigen door:

  • Ontstekingen
  • Overmatige stress
  • Medicatie
  • Verkeerde voeding
  • Parasieten
  • Overmatig gebruik van chemische middelen

Wanneer de darmwand beschadigd zorgt dit voor slechte opname van voedingsstoffen en vitamines maar ook voor een lekkende darm. De darmwand wordt bij elkaar gehouden door kleine verbindingen, deze raken verslapt en zorgen ervoor dat de darm zicht meer gedraagt als een zeef. Er lekken voedingsstoffen uit de darm de bloedbaan in en dit zorgt er dan ook voor dat het immuunsysteem zijn alarmbellen laat afgaan en aan het werk gaat.  Dit kan klachten veroorzaken zoals jeuk, oorontstekingen en andere allergie-achtige klachten.

Ontstekingen in de darmwand kunnen ervoor zorgen dat deze wand iets doorlaatbaarder wordt, waardoor voedingsstoffen weglekken naar de bloedbaan die eigenlijk in de darmen hadden moeten blijven. Het immuunsysteem ziet dit lekken als een bedreiging en activeert alle systemen om deze stoffen te bestrijden, wat kan leiden tot jeuk en symptomen die lijken op allergische reacties.

Meer over deze ongezonde darmbalans en de bijbehorende gezondheidsproblemen in een van de volgende blogs.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *